ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

SUPER LEAGUE

Γ' Εθνικη

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

» »Unlabelled » το Θηβα Spor Στο 3ο Φεστιβαλ Χορου και Κανταδας στο Ηρακλειο Κρητης


Το Παγκρήτιο Φεστιβάλ Χορού και Καντάδας, που ξεκίνησε το 2013 στ' Ανώγεια, ανοίγει φέτος τα φτερά του, με σκοπό να εκπληρώσει το σκοπό του, που δεν είναι άλλος από το να καθιερωθεί όντως ως παγκρήτιο, ταξιδεύοντας απ' άκρη σ' άκρη του νησιού μας και αναδεικνύοντας την ενότητα της μουσικοχορευτικής και λαογραφικής μας παράδοσης.
Άλλωστε τα δύο τελευταία χρόνια έχει θέσει γερά θεμέλια για την εκπλήρωση του στόχου του αυτού, έχοντας λάβει εξέχουσα θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.

Πρώτος σταθμός του Φεστιβάλ, που ξεκινά το σεργιάνι του στο νησί, θα είναι το Ηράκλειο, όπου την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων διοργανώνει την 3η Παγκρήτια Καντάδα και το 3ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Χορού με συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων, Χορευτικών Ομίλων και Κρητικών Σχολών Χορού.

Στ' Ανώγεια

Το Παγκρήτιο Φεστιβάλ Χορού και Καντάδας γεννήθηκε και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στ' Ανώγεια τον Αύγουστο του 2013, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η ιδέα της συνάντησης χορευτών και καλλιτεχνών από κάθε γωνιά της Κρήτης σ' ένα φεστιβάλ χορού και καντάδας, που θα αναδείκνυε το μοναδικό και πολυδιάστατο πολιτισμικό παζλ της μουσικής, χορευτικής και λαογραφικής παράδοσης ολόκληρης της Κρήτης, ήταν πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, «στα πρωτοστρατάρισμά της, τον Αύγουστο του 2014, η ιδέα αυτή έσμιξε στο γενέθλιο τόπο της, στη γη που γέννησε και ανάθρεψε το Δία, την παλιά και τη νέα γενιά χορευτών, σ' ένα αντάμωμα δηλωτικό της μεταλαμπάδευσης των αρχών και των αξιών της παράδοσης από γενιά σε γενιά, με τον μοναδικό τρόπο που οι Κρήτες ξέρουν να το πράττουν.

Έχοντας ήδη θέσει γερά θεμέλια για την αναγωγή του σε ετήσιο θεσμό και έχοντας λάβει επάξια εξέχουσα θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης τα δύο προηγούμενα χρόνια, το Παγκρήτιο Φεστιβάλ Χορού και Καντάδας ανοίγει φέτος τα φτερά του, με σκοπό να εκπληρώσει το σκοπό του, όπως αυτός μέσα και από τον τίτλο του μαρτυράται: να γίνει παγκρήτιο, ταξιδεύοντας απ' άκρη σ' άκρη του νησιού μας, αναδεικνύοντας την ενότητα της μουσικοχορευτικής και λαογραφικής μας παράδοσης, μέσα από τις διαφορετικές πτυχές, που αυτή εμφανίζει σε κάθε γωνιά της Κρήτης.

Πρώτος σταθμός στο ταξίδι του αυτό το Ηράκλειο. Τόπος με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, συνυφασμένος με την άνθιση του Μινωικού Πολιτισμού, γενέθλιος τόπος σημαντικών προσωπικοτήτων του πολιτισμού και των γραμμάτων, του Ελ Γκρέκο, του Νίκου Καζαντζάκη, της Λιλής Ζωγράφου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Χρήστου Λεοντή, του Μανώλη Ρασούλη.

Ένα ταξίδι που ο θεσμός αυτός φιλοδοξεί να συνεχίσει στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, με επόμενους σταθμούς αρχικά τις πρωτεύουσες και των υπολοίπων νομών της Κρήτης, τα Χανιά του Ελ. Βενιζέλου και της σφακιανής και κισσαμίτικης μουσικοχορευτικής παράδοσης, το γραφικό Ρέθυμνο του Χορτάτση, του Αρχάγγελου της Κρήτης Νίκου Ξυλούρη, του Ψαραντώνη, του Βασίλη Σκουλά και πολλών άλλων αξιόλογων εκπροσώπων της κρητικής μουσικής παράδοσης και τέλος τον Άγιο Νικόλαο, πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, νομού που φέρει τη δική του ξεχωριστή μουσικοχορευτική και λαογραφική ταυτότητα.

Ξεκινώντας το φιλόδοξο αυτό ταξίδι του για την ανάδειξη της πολυδιάστατης, αλλά ενιαίας και μοναδικής παράδοσης της Κρήτης, μιας παράδοσης για τη διατήρηση και την εξέλιξη της οποίας έχουν δοθεί, στο πέρασμα των χρόνων, αγώνες, ώστε αυτή ανόθευτη να κυριαρχεί ως σήμερα, ο νεοσύστατος, αλλά ήδη εδραιωθείς, θεσμός του Παγκρήτιου Φεστιβάλ Χορού και Καντάδας ευελπιστεί να έχει την αμέριστη υποστήριξη όλων των πολιτιστικών φορέων του νησιού, της αυτοδιοίκησης, της παιδείας και της Εκκλησίας, για να μπορέσει χρόνο με το χρόνο, όχι μόνο να επιτελέσει πληρέστερα το σκοπό του, την ανάδειξη της κρητικής μουσικοχορευτικής και λαογραφικής παράδοσης, αλλά να γίνει και ο ίδιος αναπόσπαστο μέρος αυτής».

Δηλώνοντας περήφανος που στην κοιτίδα του γεννήθηκε και πρωτοστρατάρισε το Παγκρήτιο Φεστιβάλ Χορού και Καντάδας, πάντα μπροστάρης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων, όπως υπογραμμίζει, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση, τη διατήρηση και την εξέλιξη του θεσμού αυτού στα πρώτα του βήματα μακριά από τη γενέθλια γη του, τ' Ανώγεια, με την ελπίδα να συνδράμει «ενεργά στη σταδιακή ανάδειξή του σ' έναν ιστορικό για τον πολιτισμό και την παράδοση της Κρήτης θεσμό».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Ηράκλειο έχει ως εξής:

Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα στο Ηράκλειο η εκδήλωση με τίτλο "Η Κρήτη τραγουδά την Ξενιτιά" αφιερωμένη στους απανταχού ξενιτεμένους Κρήτες όπου γης, που κρατάνε ψηλά τη σημαία της Κρήτης και της παράδοσης.

Αναλυτικά, στα πλαίσια του προγράμματος των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, τη στήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, του υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Ανωγείων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων διοργανώνει στο Ηράκλειο, στις 6 Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα Κυριακή:

• Την 3η Παγκρήτια Καντάδα

• Το 3ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Χορού με συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων, Χορευτικών Ομίλων και Κρητικών Σχολών Χορού

Χώροι εκδήλωσης:

1. Καντάδα (Ηράκλειο -Ιστορικό Κέντρο-Λιοντάρια -Χανιώπορτα)   

2. Στάδιο Ελευθερίας Ηράκλειο (Χανιώπορτα)  

* Α' Μέρος της εκδήλωσης (ώρα έναρξης 17:00)

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από το μεσημέρι, έξω από το Δημαρχείο Ηρακλείου, όπου θα βρίσκεται στημένη εξέδρα με νέους καλλιτέχνες να δίνουν το παλμό, προετοιμάζοντας τη συγκέντρωση όλων των συγκροτημάτων και του κόσμου για την καντάδα, που θα ακολουθήσει τη διαδρομή: Πλατεία Καλλεργών - Οδ. Ίδης - Οδ. Καλοκαιρινού - Χανιώπορτα - Στάδιο Ελευθερίας.

* Β' Μέρος της εκδήλωσης (ώρα έναρξης 21:30)

Οι χαιρετισμοί-ομιλίες των επισήμων θα σηματοδοτήσουν την έναρξη του α' μέρους της εκδήλωσης, όπου θα υπάρξει παρέλαση όλων των χορευτικών συγκροτημάτων με τα λάβαρά τους.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων με το χορευτικό συγκρότημά του, ως διοργανωτής του μεγάλου αυτού πολιτιστικού γεγονότος, θα υποδεχθεί με τον πυρρίχιο ανωγειανό πηδηχτό όλα τα χορευτικά συγκροτήματα, καλλιτέχνες, επισήμους και όλο τον κόσμο.

Στη συνέχεια, τα χορευτικά συγκροτήματα του νομού Ηρακλείου θα καλωσορίσουν το συγκρότημα με τον αντιπροσωπευτικό χορό του Μεγάλου Κάστρου, τον καστρινό-μαλεβιζιώτη, φτιάχνοντας το καθένα το δικό του κύκλο μέσα στο γήπεδο - όπως και κάθε νομός της Κρήτης - και παρουσιάζοντας αμέσως μετά ξεχωριστά τον αντιπροσωπευτικό του χορό: νομός Χανίων (συρτός χανιώτης), νομός Ρεθύμνου (σούστα), νομός Λασιθίου & συγκροτήματα εκτός Κρήτης (πεντοζάλης-λασιθιώτικος πηδηχτός).

Όλα τα συγκροτήματα των νομών Χανίων, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Λασιθίου και εκτός Κρήτης μετά θα πάρουν θέση μέσα στο στάδιο, φτιάχνοντας το κάθε συγκρότημα το δικό του ξεχωριστό κύκλο, και θα παρουσιάσουν τους 5 πιο διαδεδομένους χορούς της Κρήτης (χανιώτη, μαλεβιζιώτη, σούστα, πεντοζάλη και πυρρίχιο ανωγειανό πηδηχτό) - 35 κύκλοι.

Θα ακολουθήσουν οι χοροί πεντοζάλης και πυρρίχιος ανωγειανός πηδηχτός από όλα τα συγκροτήματα (μόνο άντρες).

Στη συνέχεια θα υπάρξει μουσικό διάλειμμα 20 λεπτών.

Αμέσως μετά το μουσικό διάλειμμα όλα τα χορευτικά συγκροτήματα, μαζί ενωμένα σε πολλούς ομόκεντρους κύκλους, θα χορέψουν χανιώτη και καστρινό-μαλεβιζιώτη, συμμετέχοντας έτσι στο "3ο Παγκρήτιο Μόνιασμα" όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων, Χορευτικών Ομίλων & Κρητικών Σχολών Χορού.

Οι μουσικοί που θα πλαισιώσουν την εκδήλωση θα είναι οι καταξιωμένοι Κρητικοί καλλιτέχνες: Νικηφόρος Αεράκης, Βασίλης Σταυρακάκης, Νίκος Γωνιανάκης, Θοδωρής Πολυχρονάκης, Μιχάλης Κουνάλης και Παναγιώτης Σκουλάς.

Όπως αναφέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων στο κάλεσμά του, «από το Μεγάλο Κάστρο, μέσα από αυτό το όμορφο ταξίδι, μεταδίδουμε μηνύματα ιστορικής μνήμης και συνέχειας σε όλους εκείνους τους Κρήτες που έζησαν και ζουν στη ξενιτιά, κρατώντας ψηλά τη σημαία της παράδοσης.

Η συμβολή σας θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα στην επίτευξη των στόχων της διοργάνωσης και στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Κρήτης, χτίζοντας γερά πολιτιστικά θεμέλια στις νέες γενιές.

Στόχοι της διοργάνωσης είναι:

• να προβληθεί το μεγαλείο της κρητικής πολιτισμικής παράδοσης και κληρονομιάς, μεταλαμπαδεύοντάς το η μια γενιά στην άλλη.

• να αναδειχθεί η ποικιλομορφία των λαογραφικών στοιχείων της Κρήτης μέσα από την ενδυματολογική παρουσία των χορευτών (φορεσιές) και τη συμμετοχή αναγνωρισμένων κρητικών καλλιτεχνών.

• να τονωθεί το αίσθημα αδελφικότητας, αλληλεγγύης και σύμπνοιας των Κρητικών αλλά και όλων των Ελλήνων στη δύσκολη χρονική περίοδο που διανύει η χώρα μας.

• Ένα γεγονός, που πέραν της ουσιαστικής συμβολής του στην ανάδειξη της κρητικής παράδοσης, ευελπιστεί - και οφείλει - να αποτελέσει πόλο έλξης, όχι μόνον για τους συντοπίτες μας, αλλά και για τους ξένους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τη γενέθλια γη του Καζαντζάκη, το Κάστρο, έναν τόπο με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, έναν τόπο που αποτέλεσε προπύργιο αγώνων για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία, και γέννησε μερικούς από τους κυριότερους συνεχιστές της κρητικής παράδοσης (λυράρηδες, τραγουδιστές, μαντιναδολόγους), να γνωρίσουν από κοντά τη γνήσια μουσικοχορευτική και λαογραφική μας παράδοση, μέσα από τα τραγούδια, τους χορούς και τις παραδοσιακές φορεσιές των συμμετεχόντων από κάθε γωνιά της Κρήτης, κυρίως όμως να συμμετάσχουν και οι ίδιοι ενεργά στο α' μέρος της εκδήλωσης, που θα περιλαμβάνει την παραδοσιακή καντάδα στους δρόμους του Ηρακλείου.

Επιδιώκοντας την κατά το δυνατόν ευρύτερη ενημέρωση των ξένων επισκεπτών σχετικά με το επικείμενο 3ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Χορού και Καντάδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων σκοπεύει να αναρτήσει αφίσες και να διανείμει φυλλάδια στην αγγλική γλώσσα στους πλέον τουριστικούς προορισμούς του νησιού (Μάλια, Χερσόνησος, Σταλίδα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά), ενώ έχει ήδη γνωστοποιήσει το γεγονός και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες (Marmin Bay Hotel, Grecotel, Όμιλος Καράτζη - Ξενοδοχείο "Nana Beach", Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Σμπώκος, κ.α.), γραφεία γενικού τουρισμού (Millennium Travel, Meeting Point Hellas, Deltanet Travel κ.α.), με τα οποία συνεργάζεται».

Παρουσίαση εκδηλώσεων: Γιώργος Χυντηράκης.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply